OPERA SPANGA

 

MEDEWERKERS

Yorick

Yorick Stam

productieleider

 

Yorick Stam is regisseur, liedschrijver en zanger. Na studies aan de Regieopleiding (Toneelacademie Maastricht) en vervolgens de prestigieuze Master Theaterzang/Singer-performer (Amsterdamse Toneel- en Kleinkunstacademie i.s.m. Conservatorium Amsterdam) richt hij zich op zowel muziek als theater, zelden los van elkaar.

Zijn afstudeerregie in 2011 was de opera Blauwbaards Burcht van Béla Bartók. Vervolgens werkte hij als freelance regisseur voor verschillende gezelschappen, ensembles en festivals, waaronder Musica Sacra en de Gentse Feesten. Hij is sinds 2009 regelmatig betrokken geweest bij producties van Opera Spanga, als regieassistent of voorstellingsleider. Ook regisseerde en produceerde hij meerdere kleine producties in eigen beheer, en was hij redacteur voor De Nieuwe Toneelbibliotheek. Zijn eigen ensemble, onder de naam Yorick Stam, speelt nieuw Nederlandstalig repertoire van zijn hand. Dit ensemble is de uitloper van een langlopende en succesvolle concertreeks getiteld Yorick zingt Shaffy. Recent was hij een aantal jaar als regisseur verbonden aan Oorkaan, waar hij o.a. verantwoordelijk was voor Vier! (co-regie) en Gong en de vier neuzen (regie), dat in première ging in het Muziekgebouw in Amsterdam.

Met zijn liefde voor de kruisbestuiving tussen muziek en opera wil hij een authentieke, kwalitatieve en sprankelende bijdrage leveren aan Opera Spanga. Voor meer informatie zie yorickstam.nl.