OPERA SPANGA

 

MEDEWERKERS

tjalling

Tjalling Wijnstra

dirigent

 

De Nederlandse dirigent en componist Tjalling Wijnstra begon zijn muzikale carrière als accordeonist. Hij studeerde aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen bij Egbert Spelde en daarna aan het Koninklijk Conservatorium te Kopenhagen bij de Deense accordeonist Mogens Ellegaard. Hij heeft in deze periode vele nieuwe kamermuziekwerken voor accordeon in combinatie met verschillende andere instrumenten en bezettingen uitgevoerd en in première gebracht, met als belangrijke motivatie een bijdrage te leveren aan de emancipatie van de accordeon als volwassen concertinstrument.

In de jaren '90 nam zijn carrière een andere wending en Tjalling Wijnstra begon met dirigeren. Hij heeft na een studie orkestdirectie bij achtereenvolgens Lucas Vis en Joop van Zon aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Roland Kieft hierin zijn diploma behaald. Hij dirigeerde tijdens zijn studie bij de Nieuwe Opera Academie, de première van de opera Keesje van Jan Slothouwer.

Tjalling Wijnstra was enige jaren als gastdocent verbonden aan de opleiding Toegepast Drama op de NHL te Leeuwarden en was daar muzikaal leider van de voor muziektheater bewerkte Mahagonny Songspiel van Kurt Weill door studenten van de opleiding. Van 2005 t/m 2011 was hij als kapelmeester en koorleider verbonden aan Opera Zuid in Maastricht. Hij assisteerde gedurende deze periode bij alle operaproducties van Opera Zuid in samenwerking met Het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest en dirigeerde tevens voorstellingen van Don Giovanni van Mozart, De Parelvissers en Carmen van Bizet, Die Lustige Witwe van Lehar, Il Barbiere di Siviglia van Rossini, Mavra van Strawinsky en Der Rosenkavalier van Richard Strauss.

In 2008 en 2009 was hij dirigent bij de Zomeropera in het Belgische Aldenbiezen, waar hij Der Fledermaus van Joh. Strauss en Tosca van Puccini dirigeerde. In het voorjaar van 2014 dirigeerde hij de première van de nieuwe straatopera de IJsvorstin, gecomponeerd door Peter Sijbenga bij theatergezelschap Tryater in Leeuwarden.

Nadat hij zijn werk bij Opera Zuid in 2011 had beëindigd is hij zich in een breder en andere repertoire gaan verdiepen: enerzijds resulteerde dat in het bestuderen en uitvoeren van het oratoriumrepertoire en anderzijds in het zich ook toeleggen op compositie. In 2015 richtte hij de Stichting Opera Company Noord op, waarmee hij de hernieuwde première van de Friese komische opera Keapmanskeunsten van Martinus Schuil produceerde en (vergeten) composities van Friese componisten opnieuw onder de aandacht wil brengen.

Vanaf 2017 dirigeert hij de producties van Opera Spanga, de afgelopen jaren waren dat La Traviata en Aida van Verdi, Pagliacci van Leoncavallo en Il Tabarro van Puccini. Sinds oktober 2019 is hij artistiek leider en vaste dirigent van het professionele symfonieorkest Filharmonie Noord. Hij voerde de afgelopen jaren met dit orkest verscheidene opera’s uit waaronder een reeks opera’s van Verdi: Giovanna d’Arco, Macbeth, La Traviata, I Lombardi en Nabucco.

Naast zijn werk als dirigent is Tjalling Wijnstra ook actief als componist. Hij schreef ondermeer de Rilke liederen voor mezzosopraan, koor en orkest en werd genomineerd voor een 'gouden uil' voor zijn muziek voor de serious game Underground. Zijn laatste werk (Soms wurd ik wekker nachts, voor koor en slagwerk) is geschreven in het kader van 75 jaar vrijheid en zal in februari 2020 in première gaan.