OPERA SPANGA

 

MEDEWERKERS

Bo

Bo van der Meulen

producent

 

Bo van der Meulen (1962) is sinds oktober 2016 als producent voor Opera Spanga mede verantwoordelijk voor het artistiek- en productioneel mogelijk maken van operavoorstellingen in binnen –en buitenland.

Hij is mede verantwoordelijk voor de realisatie van een serie voorstellingen van de opera Anne&Zef in het Holocaust museum in oprichting maart 2017. Dit was een co-productie met het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Joods Cultureel Kwartier.

Hij was producent en presentator van onder meer finales van Belvedère Operaconcours Amsterdam 2013 en 2015 in het Muziektheater in Amsterdam, en producent-presentator van 150 jaar Vondelpark. Hij was tevens presentator van de finale van de International Hans Gabor Belvedère Singing Competition in het Muziektheater in Amsterdam in juli 2013 en de finale in juli 2014 in de Deutsche Oper Am Rhein in Düsseldorf.
In 2015 was hij producer-presentator van het opera gala voor Het Staetshuys Fonds in het Concertgebouw in Amsterdam.

Voor Pathé Nederland en Pathé Tuschinksi in Amsterdam verzorgt hij sinds 2008 opera inleidingen voorafgaand aan de opera voorstellingen in de Metropolitan Opera Live in HD Cinema voorstellingen.
Sinds 2015 worden deze inleidingen in 13 Pathé bioscopen in Nederland voorafgaand aan de opera’s uit de Metropolitan Opera in New York uitgezonden.

Hij was presentator voor de Deutsche AIDS Stifftung, van opera gala’s in 2014, 2015 en 2016 in Bonn en Düsseldorf en ook in 2016 van een feestelijke benefiet concert in Bochum met de Bochumer Symfoniker.

Van 2002 tot 2010 werkte hij als producer bij BBC Classical Music Television en BBC Radio3 en van 1995 tot 2002 in verschillende functies bij diverse Nederlandse omroepen, onder meer als casting directeur voor de Matinee op de Vrije Zaterdag en als casting adviseur voor de vocale concert series van AVRO-TROS. Tevens was hij muziek producent van het televisie programma Una Voce Particolare en werkte hij als opera deskundige mee aan vele televisie uitzendingen van de NPS.

Hoogtepunten uit zijn (producers) carrière waren onder meer televisie producties van: The Queen’s Birthday Prom, The Last Night of the Proms in 2006 en 2008, De Barbier van Sevilia, Der Ring des Nibelungen en Lady Macbeth van Mtsensk (met Eva Maria Westbroek) vanuit het Royal Opera House Covent Garden en zijn televisie debuut als presentator op BBC Four in de Proms en als Co-presentator van The Last Night of the Proms in 2007 voor de BBC World Service.
Verder was hij producer voor BCC Cardiff Singer of the World en consultant voor What makes a soprano, met Dame Kiri te Kanawa en producer voor BBC Two van Beslan, A Concert for Life vanuit het Coliseum met Valery Gergiev.
Als producer bij de BBC werkte hij met onder meer Lang Lang, Frank Peter Zimmerman, Janine Jansen, Midori, Julia Fisher, the Marcus Roberts Trio, Andràs Schiff, Renée Fleming, Anna Netrebko, Eva Maria Westbroek en Placido Domingo en dirigenten als Valery Gergiev, Sir Colin Davis, Edo de Waart, Vladimir Aszkenazy, Christoph Eschenbach en Kurt Masur.
Hij werkte als consultant producer voor het Philadelphia Orchestra en voor het European Union Youth Orchestra.

Hij was bestuurslid en lid van de artistieke commissie van het Internationale Vocalisten Concours ‘s Hertogenbosch (IVC) en tevens presentator van de finales in 2008 en 2010.